magbo system
Núria Cerés_llegat solidari_Fundació el Maresme_Fundació Tutelar del Maresme_2

L’IMPULS DELS LLEGATS SOLIDARIS I LA REFORMA DEL CODI CIVIL, TRET DE SORTIDA DE LA SETMANA DE LES PERSONES AMB DISCAPACITAT

  • Amb motiu del Giving Tuesday, que se celebra avui dimarts 30 de novembre, la Fundació el Maresme continua impulsant els llegats solidaris compartint el testimoni de la Núria Cerés, una  mare d’un nen amb autisme i altres patologies que recentment ha fet constar al seu testament el desig de deixar la seva herència a la Fundació quan el seu fill falti.
  • A les 18.30h al CEO del Maresme, la Fundació el Maresme i la Fundació Tutelar del Maresme organitzen una xerrada adreçada a les famílies sobre “La reforma del codi civil: de la incapacitació al nou sistema de suports”, per donar resposta a possibles dubtes i inquietuds sobre la nova llei, exposant l’aplicació de la reforma a escala estatal i autonòmica.

“Per a mi, fer un Llegat Solidari és un acte de generositat i d’amor. Una perllongació de l’amor del meu fill cap a nens com ell”. Són paraules de la Núria Cerés, mare d’en Martí, un nen de 14 anys amb autisme i altres patologies que recentment ha fet constar al seu testament la seva voluntat de deixar un llegat solidari a la Fundació Tutelar del Maresme. En el marc de la celebració del Giving Tuesday, Dia de Donar, la Fundació comparteix el seu vídeotestimoni, amb el qual la Núria explica què l’ha mogut a decantar-se per aquesta manera generosa i altruista de donar.

“Som família monoparental. Vivim sols, la meva família està lluny i el pare no està present des que va néixer. Fa temps que vaig decidir preparar les coses per quan jo faltés i vaig delegar a la Fundació Tutelar del Maresme la tutela del meu fill. Ara mateix té la pretutela. 

Vull tenir un compromís social i ajudar a nens com en Martí, un cop ell falti, a tirar endavant. Considero que són nens fràgils, dèbils, que tenen poques ajudes, que l’Estat no mira suficientment per ells i, si puc fer alguna cosa per ells, això que deixo al món quan jo falti. 

Quan faig aquest llegat no renuncio a l’amor que tinc a la meva família, al contrari. És molt intens. Però la meva família té recursos personals per guanyar-se la vida, i aquests nens no els tenen i necessiten molt. Moltes vegades ni les famílies tenen recursos. A vegades surten demandes extres que són cares i no estan cobertes per una fundació tutelar o que no poden oferir per manca de pressupost.

 Quan se li pregunta per la reacció de la seva família davant la decisió de deixar el seu llegat solidari a la Fundació, la Núria respon: “La sorpresa va ser que el meu em va dir que estava súper content, que endavant i que molt bé, filla!”.

“La reforma del codi civil: de la incapacitació al nou sistema de suports”. La Fundació Tutelar del Maresme i la Fundació el Maresme organitzen avui, a les 18,30h a les instal·lacions del CEO del Maresme una xerrada adreçada a famílies amb l’objectiu de realitzar una tasca divulgativa sobre la nova llei i, alhora, resoldre possibles dubtes i inquietuds. La xerrada comptarà amb Pep Solè, director de les Fundacions Tutelars de les comarques de Girona i membre de l’Associació Europea de Serveis per a Persones amb disCapacitat (EASPD), i amb Montserrat Clapés, advocada i especialista en assessorament jurídic en tots els àmbits dels drets del col·lectiu.

Tant la Fundació el Maresme com la Fundació Tutelar del Maresme veuen amb bons ulls la reforma del codi civil, ja que “elimina els conceptes d’incapacitació, tuteles, pretuteles, pàtria potestat,… i es presenta com una aposta clara per l’establiment de suports i mecanismes d’ajuda, adaptats a cada cas i establerts per la pròpia persona. Posa la persona al centre de les seves pròpies decisions i entén la seva capacitat d’obrar com a quelcom inherent a la seva condició humana i no com a quelcom que es pugui modificar, limitar o substituir”. 

S’espera que a la xerrada assisteixin més de 110 famílies amb fills i filles amb discapacitat intel·lectual.