La Fundació el Maresme arrenca un nou Marc Estratègic 2028 per donar resposta als actuals reptes socials, com l’envelliment i la salut mental
• La soledat no desitjada, la crisi climàtica i la precarietat de l’àmbit social són altres de les necessitats emergents de les quals l’Entitat vol esdevenir agent de canvi actiu.
• L’Entitat ha definit 5 eixos estratègics per continuar avançant en la transformació social.
• En el Marc Estratègic 2018-2022, la Fundació el Maresme ha dut a terme 592 accions al territori, com ara la participació de l’Escola l’Arboç en el projecte de recerca del Consorci Sanitari del Maresme en l’àmbit de la disfàgia, la creació de l’innovador Servei d’Envelliment Actiu Comunitari i la instal·lació de plaques fotovoltaiques per transitar cap a l’energia verda, entre d’altres.
El 18 d’octubre de 2018, la Fundació el Maresme arrencava el Marc Estratègic 2022 amb el lema “Junts construïm futur” fruit d’un procés de reflexió col·lectiva. Durant 5 anys, l’Entitat ha generat un total de 592 impactes alineats amb l’estratègia de l’Entitat. Avui, 18 d’octubre de 2023, la Fundació continua caminant per la transformació social presentant un nou Marc Estratègic 2028 que pretén ser un posicionament i una declaració d’intencions als reptes socials actuals.
592 accions resultants dels 5 eixos del Marc Estratègic 2018-2022: Alguns exemples significatius han estat:
– Comunitat i Territori: la creació del Servei d’Acompanyament a l’Envelliment Actiu Comunitari, l’inici de la col·laboració amb l’Institut Escola Mar Mediterrània amb el servei La Cantina i més, la consecució d’11 concursos públics amb clàusules socials per al centre especial de treball CEO del Maresme i esdevenir agent actiu en el projecte Mataró, ciutat cuidadora.
– La Persona al Centre: l’avenç en la implementació del Model d’Atenció Centrada en la Persona, l’elaboració d’una “Guia de bones pràctiques en intimitat”, la definició i implementació d’un Protocol d’Abordatge en cas d’abús i/o maltractaments a persones amb discapacitat intel·lectual, la implantació d’espais de participació de persones ateses de diferents serveis de l’Entitat, i el recolzament a les famílies en l’impuls de l’Entitat tutelar, avui ja Entitat de Suport.
– Nou model Organitzatiu: la definició i implementació d’un nou Model organitzatiu basat en l’autoorganització, l’autogestió i les decisions compartides, la incorporació de nous perfils multidisciplinaris a la Junta de Patronat i la posada en marxa del Consell Inspirador de l’Entitat.
– Emprenedoria, innovació i coneixement: la posada en marxa del Bar-restaurant del Cafè Nou, la concertació amb el departament d’educació un Itinerari Formatiu Específic per a joves de 16 a 20 anys, la participació del CDIAP del Maresme en el projecte pilot d’escola bressol inclusiva amb l’Ajuntament de Mataró i de l’Escola d’Educació Especial l’Arboç en el projecte de recerca del Consorci Sanitari del Maresme en l’àmbit de la disfàgia i la disposició d’un nou centre comunitari d’atenció diürna, Centre Ocupacional Poble Sec i de dues noves llars-residència, Alarona i Iluro.
– Ètica i Economia Social i Solidària: la col·locació de dues instal·lacions de plaques fotovoltaiques, la creació d’un servei de lloguer de vaixelles reutilitzables (3R Plats i Gots), esdevenir part activa de l’Economia Social i Solidària del territori participant en l’Ateneu Cooperatiu CoopMaresme, i la creació i implementació de l’Espai de Reflexió Ètica.
Nou Marc Estratègic 2028. La Fundació El Maresme continua caminant de forma col·lectiva. Ara amb un nou Marc Estratègic 2028 que focalitza la seva visió en tres pilars: la qualitat tècnica en l’atenció, un territori veritablement inclusiu, i garantir la triple sostenibilitat de l’Entitat. Aquesta visió serà la base sobre la qual l’Entitat avançarà en donar resposta a les noves necessitats emergents: l’increment de la problemàtica vinculada a la salut mental, l’envelliment de la població i, en especial, de les persones amb discapacitat, l’increment en la demanda en l’àmbit de l’atenció precoç, el poc reconeixement social i econòmic de l’àmbit social i, en especial, de l’acompanyament i atenció a persones en situació de vulnerabilitat, i la crisi climàtica i energètica, entre d’altres.
La qualitat tècnica en l’atenció, la cura i benestar de les persones treballadores, la intercooperació i territori, la gestió organitzativa en un entorn complex, la incidència i sensibilització són els 5 eixos estratègics que guiaran l’Entitat els propers 5 anys.
Acte de presentació del Marc Estratègic 2028. Aquesta tarda ha tingut lloc l’acte de presentació davant d’un auditori de més de 150 persones, entre les quals persones treballadores, ateses, famílies, i representants institucionals, socials i empresarials del territori.
Durant l’acte s’ha celebrat una taula rodona, en la qual han participat 5 dels 6 membres del Consell Inspirador de la Fundació El Maresme: el Sr. Ismael Peña-López, director de l’Escola d’Administració Pública de Catalunya, el Sr. Ricard Jornet, fundador i coordinador de Som Mobilitat, emprenedor i ecologista, el Sr. Eloi Serrano, director de la Càtedra d’Economia Social del Tecnocampus Universitat Pompeu Fabra, la Sra. Roser Fernández, directora general de La Unió (Associació d’Entitats Sanitària i Socials) i el Sr. Fernando Fantova, consultor social. També ha comptat amb la participació de la Sra. Dàmaris Sánchez, treballadora del centre especial de treball de la Fundació el Maresme.
El nou president de la Fundació el Maresme, el Sr. Miquel Montané, ha aprofitat el context per fer una crida a la complicitat i al compromís social. “Administracions públiques, Generalitat de Catalunya, Consell Comarcal del Maresme i ajuntaments. Us demano que us arremangueu amb nosaltres. Necessitem el vostre compromís finançant o cedint noves infraestructures, concertant més places de serveis socials, apostant per la contractació pública amb clàusules socials i concursos reservats, així com fent-nos costat en projectes innovadors no inclosos en la cartera de serveis socials de la Generalitat. Aquests són alguns exemples, entre moltes altres ajudes i suports que ens podeu donar. També demano complicitat a les famílies. Treballem per a vosaltres però també ho volem fer amb vosaltres”.
El tancament de l’acte ha anat a càrrec del secretari general d’Afers Socials i Famílies, el Sr. Lluís Torrens, i la regidora de Benestar social i Patrona de l’Entitat, la Sra. Laura Seijo.
La Fundació el Maresme és una entitat d’iniciativa social sense afany de lucre que promou i impulsa la inclusió social i la millora de la qualitat de vida de les persones amb discapacitat intel·lectual de la comarca del Maresme i de les seves famílies. L’Entitat impulsa i fa respectar els drets d’aquest col·lectiu fent-lo visible a la societat, reclamant i afavorint la seva participació activa i acompanyant-lo en el seu procés vital d’adaptació, creixement i inclusió social a través d’una àmplia xarxa de serveis i centres especialitzats.