PROJECTE “DONES SINGULARS, DONES AMB DRETS”
122 homes i dones amb discapacitat intel·lectual han millorat els seus coneixements sobre igualtat de gènere, gràcies al projecte #DonesSingularDonesAmbDrets, un conjunt d’activitats, xerrades i sessions informatives entorn la prevenció d’abusos psicològics, la violència de gènere, les relacions afectives a l’àmbit laboral, així com el dret a la intimitat i la sexeafectivitat.
Si bé la Fundació el Maresme treballa durant tot l’any la defensa i l’impuls dels drets de les persones amb discapacitat intel·lectual, l’Entitat ha impulsat el projecte Dones Singulars. Dones amb Drets, una acció dirigida a minimitzar les desigualtats que, per motiu de gènere, tenen les dones amb discapacitat intel·lectual, especialment, en l’àmbit laboral.
Especial èmfasi en l’àmbit laboral. Les desigualtats per motius de gènere tenen una especial incidència en aquest col·lectiu, donat que la seva vida és cada cop més inclusiva a tots els nivells (laboral, social i personal): normalitzen relacions, accessos a les noves tecnologies i xarxes socials… Tot i aquest treball inclusiu, aquestes persones tenen les seves limitacions pel fet de ser dones amb discapacitat intel·lectual i no haver rebut la formació ni la informació necessària pel que fa als seus drets i a la seva pròpia sexualitat.
És una realitat, també, que les dones amb discapacitat intel·lectual pateixin situacions discriminatòries i en ocasions d’abús de tracte sexista accentuades per la manca de capacitat per defensar els seus drets. Aquestes situacions discriminatòries es poden donar en el propi àmbit laboral pels seus propis companys, que també tenen discapacitat intel·lectual. Altres fets d’abús de caire sexista poden venir de persones que, coneixent la seva debilitat cognitiva, tinguin un comportament abusiu cap a elles. Per aquest motiu, la Fundació el Maresme ha impulsat el projecte Dones Singulars. Dones amb Drets, per reforçar la informació sobre els seus drets i la seva pròpia sexualitat amb l‘objectiu de s la tolerància 0 davant aquestes situacions i l’apoderament de les dones amb discapacitat intel·lectual.
Activitats grupals i individuals. Amb aquest objectiu, amb la pretensió d’incidir en la visibilitat i consciència dels drets de les dones amb disCapacitat intel·lectual (podeu veure el programa aquí), l’Entitat ha organitzat un conjunt d’activitats*, xerrades i sessions informatives entorn la prevenció d’abusos psicològics, la violència de gènere, les relacions afectives a l’àmbit laboral, així com el dret a la intimitat i la sexeafectivitat.
122 persones d’ambdós sexes s’han beneficiat d’aquest projecte, realitzat durant el 2020 gràcies al suport del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies i amb la col·laboració de diferents entitats que treballen l’apoderament de la dona amb i sense discapacitat intel·lectual i la igualtat de gènere: L’Hora Violeta, l’Observatori de Drets de dincat, el CIRD (Centre per a la Igualtat i Recursos de les Dones), TeDebat, els Mossos d’Esquadra de Mataró.