DIA INTERNACIONAL DE LES PERSONES AMB DISCAPACITAT INTEL·LECTUAL
Un any més, avui, 3 de desembre, Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat Intel·lectual instaurat per les Nacions Unides fa més de 20 anys, la Fundació el Maresme ha sortit al carrer per sensibilitzar l’opinió pública sobre els drets i tots els temes relacionats amb la discapacitat intel·lectual, promovent la presa de consciència pel que fa als beneficis que generaria la integració de les persones amb discapacitat en tots els aspectes de la vida política, social, econòmica i cultural.
Durant tot el cap de setmana i durant tot el dia d’avui, la Fundació el Maresme ha estat i estem presents amb un estand al centre de Mataró, des d’on aquest migdia hem fet ferm el nostre compromís envers totes les persones amb diferents capacitats i les seves famílies. Perquè VOLEM:
- Evidenciar que la diversitat és inherent a la persona i a la societat i que la diversitat ens enriqueix i ens deixa veure realitats diferents.
- Reivindicar una educació inclusiva, real i efectiva.
- Trencar amb les barreres socials que ens aïllen, promoure un veritable accés a la comunicació i a la informació. Que totes les esferes de la vida pública estiguin adaptades als llenguatges dels sentits.
- Que la ciutat faciliti la nostra presència activa. Que es fomentin oportunitats i espais per donar-nos a conèixer.
- Construir una ciutat sense barreres i accessible per a totes i tots.
- Fomentar la convivència i el coneixement mutus, desfer estereotips, lluitar contra els estigmes que pateixen moltes persones i que dificulten la seva plena participació ciutadana.
- Que s’impulsin polítiques d’ocupació, persistir en la lluita contra l’exclusió socioeconòmica i laboral de les persones amb dificultats funcionals.
- Aconseguir la igualtat d’oportunitats i que això sigui un dels signes d’identitat de les nostres administracions i entitats.
“Perquè tenim drets, tots tenim els mateixos drets. Ara cal que la societat els respecti, que l’administració els defensi, i que nosaltres els fem valdre!”, ha exclamat l’Anna Gutiérrez, treballadora i persona atesa a la Fundació el Maresme durant la lectura del manifest al centre de Mataró.
Adhesió al manifest col·lectiu del Tercer Sector. Així mateix, des de la Fundació el Maresme també ens sumem al manifest col·lectiu de totes les organitzacions i entitats sense ànim de lucre del Tercer Sector dedicades a l’atenció i suport a les persones amb discapacitat intel·lectual, amb discapacitat física, amb paràlisi cerebral/pluridiscapacitat i amb problemes de salut mental, així com les dedicades a l’àmbit de l’atenció precoç. Per aquest motiu, avui ens hem adreçat fins a la porta de l’Ajuntament de Mataró per demanar-li suport i que ens faci d’altaveu vers les Administracions davant la preocupant situació que pateix el sector des del 2009 a causa de la congelació i posterior retallada de les tarifes amb les quals la Generalitat de Catalunya finança els serveis d’atenció a aquestes persones. També denunciem la manca d’ajudes per a la implementació de nou Salari Mínim Interprofessional.
Entre d’altres conseqüències, aquesta situació ha compromès seriosament l’atenció a les persones, la sostenibilitat i el poder adquisitiu de les persones treballadores; conseqüències que concretament afecten a més de 100.000 persones ateses, més de 20.000 professionals i més de 400 entitats del territori.
Per aquest motiu, des de Tercer Sector es reclama la diligència i compromís del Govern de la Generalitat per revertir aquesta greu situació l’actualització i increment de les tarifes per recuperar el poder adquisitiu perdut com a via necessària per garantir la qualitat d’atenció a les persones, la sostenibilitat dels serveis i les condicions laborals dels professionals.