IV Trobada Progrés Social amb Compromís Empresarial de la Fundació El Maresme
- Un nou reconeixement -dedicat a projectes emprenedors que promouen la inclusió social i laboral de les persones amb discapacitat-, i la celebració d’una taula rodona inclusiva amb les 4 empreses guardonades i persones treballadores amb discapacitat vinculades, han estat les novetats d’enguany
La Fundació El Maresme ha celebrat amb èxit la IV edició de la Trobada Progrés Social amb Compromís Social, un esdeveniment bianual que reconeix la labor d’empreses i projectes emprenedors del Maresme que col·laboren en la inclusió social i laboral de persones amb discapacitat intel·lectual a la comarca. La jornada s’ha celebrat al Teatre de l’edifici Cafè Nou de Mataró, amb l’assistència de més de 100 persones, incloent-hi representants de les empreses premiades, professionals del sector, persones ateses pel Servei de Formació i Inserció – SEFI de la Fundació i altres agents socials i empresarials de la comarca.
L’acte inaugural ha anat a càrrec de la Sra. Arianda Manent, directora adjunta de la Fundació El Maresme, i ha continuat amb una inspiradora ponència d’Albert Cañigueral, enginyer multimèdia, divulgador i escriptor especialitzat en innovació digital i el seu impacte social i econòmic. Sota el títol “El treball ja no és el que era, i ara què?”. Cañigueral ha explorat les oportunitats i els desafiaments del món laboral actual i la necessitat de noves formes de col·laboració entre humans i les noves tecnologies digitals, especialment davant el creixement imparable de l’IA.
Reconeixements empresarials. La trobada ha continuat amb el lliurament dels reconeixements empresarials. Cabré Junqueras ha estat reconegut en la categoria col·laboració incondicional amb els serveis i centres de la Fundació El Maresme, un reconeixement adreçat a aquelles empreses que han col·laborat de forma altruista amb l’entitat fent donacions sense esperar res a canvi. Clinical Nutrition ha rebut el reconeixement al compromís continuat amb la Fundació el Maresme, dirigit a aquelles empreses perseverants que, des dels inicis han estat clients d’algun dels serveis del centre especial de treball CEO del Maresme. Per la seva banda, el reconeixement a la tasca d’inserció laboral de persones amb discapacitat intel·lectual a l’empresa ordinària ha recaigut en Serhs Food, un premi que vol posar en valor a aquelles empreses que aposten per inserir laboralment a persones en situació d’atur del nostre Servei de Formació i Inserció SEFI. Per últim, el quart premi, novetat d’enguany, el reconeixement al projecte d’inclusió social i laboral per a persones amb discapacitat intel·lectual, ha estat per a Naturmed Healthcare. Aquesta nova categoria s’adreça a persones emprenedores o empreses que han engegat un projecte empresarial inclusiu donant l’oportunitat a persones amb discapacitat de formar-ne part.
“El futur serà inclusiu o no serà”. Amb aquesta frase tant visionària, el Sr. Miquel Guillen, formador del Tecnocampus ha iniciat la taula rodona inclusiva, amb la participació de representants de les empreses premiades i de persones treballadores amb discapacitat intel·lectual vinculades.
Aquesta taula ha permès visibilitzar les experiències personals i laborals de les persones treballadores i el paper inclusiu d’aquestes empreses, que han coincidit en destacar l’alt grau de motivació, de treball en equip i de compromís que mostra el col·lectiu.
Mónica Pujol, persona del SEFI contractada a Naturmed, ha destacat que tenir feina “m’ha ajudat a no preocupar-me ni a pensar en els meus problemes, a que pugui independitzar-me amb la meva parella”. Davant la pregunta de per què les empreses han de contractar persones amb discapacitat, David Ponce, treballador del CEO del Maresme que presta serveis de jardineria a Cabré i Junqueras, ha subratllat que “sortiran guanyant perquè tenim la motivació de fer les coses ben fetes, per satisfacció i per donar una bona imatge de l’empresa”.
La cloenda de l’acte ha comptat amb un missatge especial del Sr. Sergi Morales, segon tinent d’alcalde i regidor de promoció econòmica i planificació territorial de l’Ajuntament de Mataró, que no ha pogut assistir-hi però ha compartit la seva felicitació i suport a través d’un vídeo.
El tancament final ha anat a càrrec del Sr. Miquel Montané, president de la Fundació El Maresme, qui, entre d’altres missatges, ha destacat que “la cooperació entre empreses i entitats del sector social és l’eina que ens permet aconseguir una inclusió efectiva, ajudant a dinamitzar l’economia local i consolidant una economia més justa i sostenible”. També ha emfatitzat que “les empreses poden actuar per coacció, quan la normativa les obliga, per conveniència, quan l’interès propi és el motor; o per convicció, quan els ideals i valors guien el seu camí. Les empreses que reconeixem actuen per convicció. Creuen fermament que la inclusió social de les persones amb diversitat funcional cognitiva és una responsabilitat de totes i tots, saben que contribuir a una societat més justa és un compromís compartit”. Montané ha finalitzat agraint-les “per ser part d’aquest canvi, per sumar esforços i fer de la inclusió una realitat palpable”.
L’acte ha finalitzat amb un aperitiu-networking al bar del Cafè Nou, on els assistents han pogut intercanviar experiències i reforçar aliances.