AVUI, DIA MUNDIAL DE LA PARÀLISI CEREBRAL, LA FUNDACIÓ EL MARESME SE SUMA A LA CAMPANYA #168HORES
Avui, 6 d’octubre, Dia Mundial de les Persones amb Paràlisi Cerebral, la Fundació el Maresme se suma a la campanya “168 hores a la setmana. Tota l’estona. Tota la vida”, del Moviment Aspace, per evidenciar aquestes grans necessitats de suport i donar a conèixer com les afronten les persones amb paràlisi cerebral i les seves famílies. Amb la campanya, també es vol sensibilitzar que, amb els suport suficients i adequats, qualsevol persona pot participar i exercir els seus drets.
La Fundació el Maresme, com a entitat membre d’Aspace i FEPCCAT, ha estat una de les entitats col·laboradores del grup de comunicació de la campanya, que inclou un documental i una campanya a les xarxes socials a nivell estatal. A través del hashtag #168horas, es proposa a la ciutadania fer-se una fotografia tipus selfi amb un rellotge juntament amb un text que assenyali la importància dels suports per a la vida de la majoria de persones amb paràlisi cerebral i pujar-la a les xarxes socials.
Què significa tenir grans necessitats de suport? Significa necessitar persones de suport 24 hores al dia, els 7 dies de la setmana. A Catalunya hi viuen 15.000 persones amb paràlisi cerebral i pluridiscapacitat. La gran majoria necessiten molts suports d’altres persones cada dia, matí, tarda i nit. Necessiten ajuda per aixecar-se i netejar-se, per vestir-se, menjar i beure. També necessiten ajuda per moure’s o seure. Per nedar, passejar i jugar. Per descansar, sentir i comunicar-se. Necessiten ajuda per participar i decidir. Per tot. Tota l’estona! Tota la vida!
Les persones amb grans necessitats de suport necessiten tots aquests suports per estar incloses a la societat. També per defensar els seus drets. A vegades, la seva aparença física pot fer pensar que no poden tenir una participació activa. Aquests suports ajuden les persones amb paràlisi cerebral a expressar el que volen i a participar a la societat.
Les grans necessitats de suport a l’Escola l’Arboç es tradueixen en poder donar informació sensorial, acompanyar l’alumnat en l’adquisició i aprenentatge a través de sistemes augmentatius i alternatius de comunicació, afavorir que conegui, entengui i es relacioni amb l’entorn, vetllar pels canvis posturals necessaris per al seu benestar físic, així com donar suport en totes i cadascunes de les activitats de la seva vida diària.
Al Centre Diürn d’Atenció Especialitzada (CAE) i residència Llar Santa Maria de la Fundació el Maresme ofereix una assistència centrada en les necessitats de les persones i en el manteniment de les seves capacitats, combinant la vessant més assistencial (potenciant l’autonomia personal i la col·laboració en les activitats bàsiques de la vida diària) amb un treball més pedagògic, terapèutic i rehabilitador. Es prioritzen, també, les dinàmiques grupals i cooperatives i s’entén la persona amb discapacitat intel·lectual com a subjecte amb possibilitats de realització tant a nivell relacional com social i creatiu.