“LA GENT GRAN AMB DISCAPACITAT M’HA DONAT FORÇA PER TIRAR ENDAVANT. EM CONTAGIEN LA SEVA FELICITAT”

Són paraules de la Justina, participant d’ “Agilitza la teva ment”, un taller de memòria inclusiu per a gent gran impulsat per la Fundació Iluro i el Servei d’Acompanyament a l’Envelliment Actiu de la Fundació el Maresme a través de programes de voluntariat. Avui, 1 d’octubre, Dia de la Gent Gran, donem testimoni d’aquesta activitat comunitària inclusiva.

La Justina, en Fermí, el Joan, la Maribel, en Ramsès, la Margarita, en Francesc, en Juan, la Núria i l’Òscar participen cada dimarts, d’11h a 13h, d’un taller de memòria inclusiu que es fa a les instal·lacions de la Fundació Iluro gràcies al voluntariat de la Maria.

Maria

“Primer vaig començar amb “la gent experimentada de la vida” (això de gent gran no m’agrada gens ni mica). Més endavant, va sorgir la idea de fer un grup inclusiu d’adults amb i sense discapacitat intel·lectual i la veritat és que funciona de meravella! Som un grup d’amics i amigues”, assenyala la Maria.

La Maria ens explica en què consisteix el taller. “Treballem la memòria a través de la nostra vida quotidiana. Si has d’anar al mercat què vols comprar, què t’han de tornar de canvi, quins negocis veiem als carrers, com es diuen,… Hem viatjat pel món a partir dels atles, hem visitat monuments d’arreu utilitzant figures repetides, també fem tertúlies… Fem activitats que et mantenen en contacte amb el nostre dia a dia”, afegeix la Maria.

“Agilitza la teva ment” és una iniciativa conjunta de la Fundació Iluro i el Servei d’Acompanyament a l’Envelliment Actiu Comunitari de la Fundació el Maresme, un projecte nou adreçat a persones amb discapacitat intel·lectual que han finalitzat la seva etapa laboral i que mantenen alts nivells d’autonomia. Està situat a la planta baixa de les oficines centrals de la Fundació el Maresme per ser a prop de la comunitat i poder participar de les activitats de la ciutat.

La veu de les persones participants.

Núria

“He de reconèixer que al principi ens feia una mica de respecte, però de seguida ens vam acceptar i adaptar tot el grup. Són molt intel·ligents, tenen una memòria..!”, comenta la Núria.

Joan

En Joan, que té una germana amb discapacitat intel·lectual, no discrimina a ningú. “Són persones como jo. Sé quines són les seves mancances. Nosaltres, per l’edat, també les tenim”.

Margarita

Per la seva banda, la Margarita posa en valor el fet de parlar, comunicar-se, fer treballar el cap. “Trobo molt bé que haguem ajuntat tots dos grups. Són experiències bones. No sé perquè se’ls veu diferents”.

 

Òscar

L’Òscar fa poc que forma part del grup.“M’agrada molt perquè t’ajuden a exercitar la memòria. És una bona iniciativa, barrejar persones amb i sense discapacitat. Ens ajuda tant a ells i elles com a nosaltres”.

 

La Maribel, també és membre del Servei d’Acompanyament a l’Envelliment Actiu Comunitari de la Fundació el Maresme.

Maribel

“Jo m’ho passo molt bé, amb la Maria. D’aquest taller m’agrada tot, estic molt contenta. El grup és molt bo i ric moltíssim. Un dia, enlloc de posar un preu de 4€ a una xíndria li vaig ficar 400€. L’Òscar, de broma, va dir que mai més vindrà a la meva fruiteria”, riu la Maribel, qui aprofita per convidar a la gent gran de Mataró a conèixer el Servei d’Acompanyament a l’Envelliment Actiu de la Fundació el Maresme.

Francesc

En Francesc assegura que la seva memòria ha millorat molt des que ve al taller. “Abans llegia un llibre i em costava molt fer el resum. Ara, en canvi, després de fer tants exercicis, de seguida capto el llibre”.

En Francesc es descriu com una persona molt inquieta a qui li agrada aprendre i fer activitats noves, sobretot amb gent de fora “perquè m’agrada molt conèixer persones”.

Juan

“Yo tengo una baja larga por una operación de rodilla y me ha venido muy bien. Estoy muy contento porque estoy distraído, estoy haciendo actividades que me gustan. Hemos hecho un grupo de amigos… Bajo mi punto de vista se tendrían que hacer muchas más actividades como esta”, opina en Juan.

Fermí

En Fermí també s’ho passa molt bé.“El que més m’agrada són els jocs de memòria”, diu.

Ramsès

 

Per la seva banda, en Ramsès destaca que aprenen moltes coses de la vida. “A vegades fem fitxes i d’altres viatgem pel món, que m’agrada molt! Aquest estiu, quan va acabar el curs, vam anar a prendre alguna cosa tots i totes. Trobo molt interessant fer activitats com aquesta. Estic molt content d’estar a Envelliment Actiu perquè faig allò que vull, el que m’agrada, estic coneixent gent…”.

Justina

La Justina assegura que la seva experiència no és bona, sinó molt bona! “He après molt de les persones de la Fundació el Maresme. Tractar amb persones amb discapacitat intel·lectual m’ha enriquit molt. M’han donat més força per tirar endavant, m’han contagiat la seva felicitat. M’aporten pau, tranquil·litat… És un grup fantàstic, m’hi sento molt còmoda! Més que companys i companyes hem creat una amistat i per a mi és molt important. Que ningú es repensi apuntar-se a activitats com aquesta”.

El Servei d’Acompanyament a l’Envelliment Actiu Comunitari de la Fundació el Maresme és un projecte del “PECT Mataró-Maresme: ecosistema d’innovació per a les ciutats cuidadores”, i amb ell l’Entitat orienta i acompanya les persones oferint recursos per gestionar el temps en aquesta nova etapa de la vida. Ho fa amb un model d’atenció centrat en la persona, innovador, de proximitat, inclusiu i en xarxa amb la comunitat. Per a la Fundació, l’envelliment actiu implica entendre aquesta etapa de la vida com un cicle més de creixement personal, afegint vida als anys i no només anys a la vida.