LA FUNDACIÓ EL MARESME, MEMBRE DEL GRUP IMPULSOR DEL FÒRUM SOCIAL METROPOLITÀ PER ABORDAR REPTES SOCIALS
• El Fòrum Social Metropolità agrupa, fonamentalment, centenars d’entitats socials i ajuntaments, i permetrà afrontar amb més èxit les necessitats socials de l’àrea metropolitana.
• Pretén conèixer el desafiaments socials, connectar entitats del territori, i implementar respostes innovadores per a una societat més inclusiva.
Avui, 23 de març de 2022, centenars d’entitats socials (entre elles la Fundació el Maresme) i diversos ajuntaments, junt a altres actors del territori metropolità com sindicats majoritaris i col·legis professionals, s’han reunit a la Fabra i Coats de Barcelona en el marc del Fòrum Social Metropolità per abordar els reptes socials que té a dia d’avui l’Àrea Metropolitana de Barcelona.
El Fòrum Social Metropolità és un espai horitzontal obert a tots els ajuntaments de l’Àrea Metropolitàna de Barcelona i les entitats socials amb activitat a la regió metropolitana. Durant el Fòrum s’ha apostat per desplegar una acció social tant a nivell intermunicipal com pública local – iniciativa social a l’interior de l’espai de la regió metropolitana o de la metròpolis.
El Fòrum és una iniciativa promoguda per l’Acord Ciutadà per a una Barcelona Inclusiva i s’ha celebrat en un context social complex: després de dos anys de pandèmia i d’una situació de cronificació de desigualtats a l’Àrea Metropolitana de Barcelona.
Ariadna Manent, directora adjunta de la Fundació el Maresme i membre del grup impulsor del Fòrum, ha destacat com a dos dels reptes socials a treballar, “la creació de espais reals de coproducció entre Tercer Sector i Administració per donar resposta als problemes socials complexos i aterrar-les amb accions concretes en el territori que impactin en les persones més vulnerables”. Així mateix, Manent ha destacat que “si volem promoure una societat inclusiva, hem de treballar per l’accessibilitat cognitiva, visual, auditiva, digital, etc. Hem de trencar barreres que limitin a les persones accedir de formar lliure i autònoma a llocs i serveis quotidians com, per exemple, les gestions amb entitat financeres, tràmits de salut o la compra d’un bitllet de transport públic en una màquina, entre d’altres”.
Els 5 grans acords. Els representants de les entitats socials i ajuntaments han coincidit en 5 grans acords a partir dels quals vertebrar les accions previstes per fer front a l’augment de les desigualtats socials en l’àmbit de l’Àrea Metropolitana de Barcelona.
1. Més participació. Que participin en el Fòrum la gran majoria d’entitats socials i ajuntaments de la regió metropolitana i col·laborin ens els espais de cooperació que es despleguin.
2. Aprofitar la gestió local i de proximitat. Per promoure i facilitar innovadores formes de governança compartida i democràtica amb la finalitat d’enfortir i donar suport a les interdependències entre entitats socials i ajuntaments que constitueixen la base de l’acció social metropolitana.
3. Crear xarxes de coproducció pública i d’iniciativa social de programes i projectes. Per incidir positivament en els principals reptes socials compartits a nivell metropolità.
4. Buscar noves respostes als desafiaments socials de gran impacte i complexitat d’intervenció mitjançant grups d’aprofundiment i creativitat.
5. Ser referents: Posicionar-nos davant d’altres actors institucionals en l’àmbit català, de l’estat espanyol i de la Unió Europea, i d’altres organismes adients per aconseguir nous enfocs i noves polítiques, per aconseguir un més alt impacte en la reducció de les desigualtats.
Les persones participants al Fòrum han coincidit en la necessitat d’identificar experiències similars a nivell mundial d’aquesta nova governança horitzontal i coproductiva de la que és el Fòrum Social Metropolità.
Més sobre l’Acord Ciutadà per a una Barcelona Inclusiva. És l’espai de participació, de cooperació publico-social i d’acció conjunta entre institucions i organitzacions de la ciutat que, a través de la coproducció de polítiques, treballen per construir una Barcelona més inclusiva i amb major qualitat de vida per a totes les persones. En definitiva, es tracta d’un espai compartit entre el govern de la ciutat i la societat civil per a la inclusió i la defensa dels drets socials. La finalitat de l’acord és incrementar el capital social de la ciutat i promoure l’acció social, és a dir, la seva capacitat d’organització i actuació conjunta. I ho fa mitjançant la promoció de la cooperació i l’articulació de xarxes d’acció per avançar en la construcció plural i democràtica d’un bé comú primordial: la inclusió social.