EL SECTOR DE LA DISCAPACITAT ES VEU DESBORDAT
Reportatge d’El Punt Avui
El sector de la discapacitat es veu desbordat
- S’han detectat 44 contagis a residències i traslladen 21 persones a la Casa del Mar de Barcelona per aïllar-les
El Departament d’Afers Socials va informar ahir que s’han detectat 44 casos de persones amb discapacitat que han donat positiu per coronavirus en residències. Aquests casos s’han produït en 23 dels 389 centres existents. Amb l’objectiu que no es repeteixin els focus de contagi que s’han viscut en algunes residències de gent gran, s’ha decidit aïllar els casos de les persones discapacitades que presentaven símptomes. Per frenar el nombre de contagis, Afers Socials ha recol·locat 21 persones de quatre residències de Barcelona a la Casa del Mar, que té una capacitat màxima de 25 places. La situació per afrontar la crisi del coronavirus és crítica per al sector de la discapacitat, que està fent un esforç per garantir els serveis assistencials a aquest col·lectiu especialment vulnerable. “A les residències no hi ha espai, amb moltes habitacions compartides, ni recursos per fer un aïllament, i ens falten professionals”, assegura Víctor Galmés, gerent de l’associació Dincat, que aplega prop de 300 entitats que treballen amb persones amb discapacitat intel·lectual i del desenvolupament. Unes mancances que se sumen a les queixes per la falta de material sanitari de protecció i els tests per als treballadors.
Les entitats socials reclamen al govern que es reconegui la tasca que s’està fent i que mentre duri l’estat d’alarma es garanteixi el finançament dels serveis. Des de la Confederació del Tercer Sector Social de Catalunya s’insta al pagament de factures pendents a les entitats i el pagament íntegre dels serveis que han estat aturats per la pandèmia, i no com es proposa del 85% de l’import.
En l’àmbit laboral les entitats que s’han pogut mantenir han reduït l’activitat dels centres especials de treball que ocupen persones discapacitades. La recomanació ha estat confinar-se a casa, alguns sense família i amb la supervisió dels monitors que els visiten, i uns pocs s’organitzen amb torns. “N’hi ha molts que volen venir, perquè és una rutina, però la recomanació és que es quedin a casa”, explica l’Adriana Barbària, cap del reciclatge del CEO de la Fundació Maresme, que des de fa setmanes han extremat les mesures de protecció amb els que van a treballar. Cada matí els prenen la temperatura i se supervisa que portin els guants i les mascaretes per fer les feines de manipulats. La recollida de residus els ha baixat, però garanteixen el servei a botigues i farmàcies, on només es desplacen amb furgonetes amb dues persones. “Fa anys que lluitem per la igualtat d’oportunitats, però tenim por i patim per com afectarà la continuïtat laboral”, assegura la responsable del servei.